Chcielibyśmy was zachęcić do skosztowania czegoś wyjątkowego, a jednocześnie bardzo zdrowego oraz na czasie, aby po zimie zregenerować siły, dostarczyć organizmowi moc witamin i minerałów. Zresztą zalet tego przysmaku jest całe mnóstwo. W dodatku jest bardzo tani i prosty w przygotowaniu. Do dzieła!
Potrzebne składniki:
1. dwa duże, czerwone buraki,(jak są małe to mogą być cztery tak żeby tego soku zrobiło się przynajmniej 300-400 ml)
2. duża marchew,(tu też jak są małe to mogą być dwie lub trzy)
3. duża łyżka oleju słonecznikowego (może być rzepakowy- ma te same właściwości co z oliwek; tłuszcze te nie zmieniają walorów smakowych soku ),
4. jedna cytryna
Sposób wykonania tegoż soku:
1. buraki i marchewkę obieramy ze skóry i płuczemy pod bieżącą wodą,
2. cytrynę sparzyć wrzątkiem ,
3. buraki i marchew wkładamy do sokowirówki i sok gotowy,
4. dodajemy łyżkę oleju,
5. proszę wszystko dobrze zamieszać i podgrzać na malutkim ogniu nie gotować,
6. teraz wycisnąć sok z cytryny ,
7. dolać do zrobionego i podgrzanego soku zamieszać , wypić
SMACZNEGO!!!
PS. Warto kupić jarzyny zdrowe, ekologiczne. Acha, pewnie zadajecie sobie pytanie, po co ten olej? Już odpowiadam: otóż po to , aby witamina ,,A,, która znajduje się w marchewce nie przeleciała przez nasz organizm bezproduktywnie, ponieważ witamina ,,A,, rozkłada się w tłuszczach i tylko tak może być przyswojona oraz przetworzona na naszą korzyść i to chyba już wiecie jest bardzo zdrowa na oczy. Rozkoszujcie się smakami natury, a nie tą chemią, którą nam oferują wszechobecne reklamy. A dlatego podgrzewamy ten sok, ponieważ żyjemy w chłodnym klimacie i nie jest wskazane , abyśmy wychładzali swój organizm, a jak organizm zimny to i nasza krew płynie zimna, nie odżywia komórek dobrze, a wtedy nasze ciało słabnie i podlega różnym schorzeniom. Tak więc życzę wszystkim wam zdrowia i dużo radości na tym przednówku!
Koneserka zdrowego życia:)