Wiosenny koktajl energetyczny

   Chcielibyśmy was zachęcić do skosztowania czegoś wyjątkowego, a jednocześnie bardzo zdrowego oraz na czasie, aby po zimie zregenerować siły, dostarczyć organizmowi moc witamin i minerałów. Zresztą zalet tego przysmaku jest całe mnóstwo. W dodatku jest bardzo tani i prosty w przygotowaniu. Do dzieła!
Potrzebne składniki:
1. dwa duże, czerwone buraki,(jak są małe to mogą być cztery tak żeby tego soku zrobiło się przynajmniej 300-400 ml)
2. duża marchew,(tu też jak są małe to mogą być dwie lub trzy)
3. duża łyżka oleju słonecznikowego (może być rzepakowy- ma te same właściwości co z oliwek; tłuszcze te nie zmieniają walorów smakowych  soku ),
4. jedna cytryna

Sposób wykonania tegoż soku:
  1. buraki i marchewkę obieramy ze skóry i płuczemy pod bieżącą wodą,
     2. cytrynę sparzyć wrzątkiem ,
     3. buraki i marchew wkładamy do sokowirówki i sok gotowy,
     4. dodajemy łyżkę oleju,
     5. proszę wszystko dobrze zamieszać i podgrzać na malutkim ogniu nie gotować,
     6. teraz wycisnąć sok z cytryny ,
     7. dolać do zrobionego i podgrzanego soku zamieszać , wypić



SMACZNEGO!!!


PS. Warto kupić jarzyny zdrowe, ekologiczne. Acha, pewnie zadajecie sobie pytanie, po co ten olej? Już odpowiadam: otóż po to , aby witamina ,,A,, która znajduje się w marchewce nie przeleciała przez nasz organizm bezproduktywnie, ponieważ witamina ,,A,, rozkłada się w tłuszczach i tylko tak może być przyswojona oraz przetworzona na naszą korzyść i to chyba już wiecie jest bardzo zdrowa na oczy. Rozkoszujcie się smakami natury, a nie tą chemią, którą nam oferują wszechobecne reklamy. A dlatego podgrzewamy ten sok, ponieważ żyjemy w chłodnym klimacie i nie jest wskazane , abyśmy wychładzali swój organizm, a jak organizm zimny to i nasza krew płynie zimna, nie odżywia komórek dobrze, a wtedy nasze ciało słabnie i podlega różnym schorzeniom. Tak więc życzę wszystkim wam zdrowia i dużo radości na tym przednówku!
                                            Koneserka zdrowego życia:)