GULASZ
1 kg mięsa wołowego lub
wieprzowego
2 łyżki mąki (do obtoczenia
mięsa)
4 łyżki oleju
3 średnie cebule pokrojone w
kostkę
1 ząbek czosnku
1-1,5 l wody lub wywaru
warzywnego
200-250 g pieczarek
2 papryki (czerwona i zielona)
1 marchewka
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżki mielonej ostrej papryki
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku
Składniki
na placki:
1,5 kg
ziemniaków
1 duża
cebula
1 jajko
1 łyżka
maki ziemniaczanej
2 łyżki
mąki pszennej
sól i
pieprz do smaku
olej do
smażenia
4 łyżki
śmietany kremówki 12%
Sposób
przygotowania:
1. Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę
i oprószyć mąką.
2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego
rondla.
3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę
pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
4. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez
praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym.
5. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry,
smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
6. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych
i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
7. Po 30 min. duszenia mięsa dodać do niego
przygotowane wcześniej warzywa.
8. W czasie duszenia gulaszu przygotować
placki ziemniaczane. Ziemniaki
i cebule obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
i cebule obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
9. Do masy ziemniaczanej dodać jajko,
mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
10. Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej
patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną 3-4 łyżek na jeden placek. Smażyć
przez 3-4 min.
11. Aby placki nie traciły ciepła trzymać je
w piekarniku w temp. 50°C.
Smacznego!
Rodzina Pani Iwony