Z cyklu kulinaria: Placki ziemniaczane po węgiersku

GULASZ

Składniki:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
2 łyżki mąki (do obtoczenia mięsa)
4 łyżki oleju
3 średnie cebule pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku
1-1,5 l wody lub wywaru warzywnego
200-250 g pieczarek
2 papryki (czerwona i zielona)
1 marchewka
1 łyżka przecieru pomidorowego
½ łyżki mielonej ostrej papryki
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz do smaku

Składniki na placki:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 jajko
1 łyżka maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
4 łyżki śmietany kremówki 12%

Sposób przygotowania:
1. Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w kostkę i  oprószyć  mąką.
2. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć  mięso. Przełożyć podsmażone mięso do dużego rondla.
3. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do mięsa.
4. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać i zalać wodą lub bulionem warzywnym.
5. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry, smażyć na patelni aż odparuje z nich woda.
6. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w talarki.
7. Po 30 min. duszenia mięsa dodać do niego przygotowane wcześniej warzywa.
8. W czasie duszenia gulaszu przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki
i cebule obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
9. Do masy ziemniaczanej dodać jajko, mąkę  ziemniaczaną i mąkę  pszenną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
10. Masę ziemniaczaną wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać olej i układać masę ziemniaczaną 3-4 łyżek na jeden placek. Smażyć przez 3-4 min.
11. Aby placki nie traciły ciepła trzymać je w piekarniku w temp. 50°C.

Smacznego!




Rodzina Pani Iwony