Ziemniaki działają alkalizująco,
czyli mają odczyn zasadowy. Nasza współczesna dieta obfituje w produkty o
właściwościach kwasotwórczych, takie jak mięso, wędliny, jaja, produkty
zbożowe, podpuszczkowe sery. Wysokie spożycie produktów zakwaszających obciąża
naturalne mechanizmy regulujące równowagę kwasowo- zasadową prowadząc m.in. do
zaburzenia pracy enzymów i nasilonej utraty ważnych składników mineralnych wraz
z moczem.
Ziemniaki
w przeciwieństwie do popularnych produktów zbożowych posiadają właściwości
zasadotwórcze, przez co korzystnie wpływają na równowagę kwasowo - zasadową
organizmu, co może mieć szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie.
Ziemniaki to znakomite źródło potasu i witaminy C. Zawierają nie tylko wodę
i skrobię, ale także inne ważne składniki. Solidny posiłek uwzględniający około
pół kilograma ziemniaków pozwala pokryć 100% zalecanego dziennego spożycia
witaminy C. Jednocześnie 100 gramów surowych ziemniaków dostarcza zaledwie 15 - 18 g węglowodanów,
a więc kilkakrotnie mniej niż taka sama ilość ryżu, makaronu, czy płatków
owsianych.
Jedzmy,
zatem ziemniaki!!!
Leszek