Jedzmy ziemniaki!


Ziemniaki działają alkalizująco, czyli mają odczyn zasadowy. Nasza współczesna dieta obfituje w produkty o właściwościach kwasotwórczych, takie jak mięso, wędliny, jaja, produkty zbożowe, podpuszczkowe sery. Wysokie spożycie produktów zakwaszających obciąża naturalne mechanizmy regulujące równowagę kwasowo- zasadową prowadząc m.in. do zaburzenia pracy enzymów i nasilonej utraty ważnych składników mineralnych wraz z moczem.
Ziemniaki w przeciwieństwie do popularnych produktów zbożowych posiadają właściwości zasadotwórcze, przez co korzystnie wpływają na równowagę kwasowo - zasadową organizmu, co może mieć szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie. Ziemniaki to znakomite źródło potasu i witaminy C. Zawierają nie tylko wodę i skrobię, ale także inne ważne składniki. Solidny posiłek uwzględniający około pół kilograma ziemniaków pozwala pokryć 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Jednocześnie 100 gramów surowych ziemniaków dostarcza zaledwie 15 - 18 g węglowodanów, a więc kilkakrotnie mniej niż taka sama ilość ryżu, makaronu, czy płatków owsianych.
Jedzmy, zatem ziemniaki!!!

Leszek