Kilka słów o jogurcie i kefirze

Kefir, jogurt, maślanka – w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć tych mlecznych produktów.
Jogurt, podobnie jak kefir, eliminuje bakterie chorobotwórcze i gnilne z przewodu pokarmowego. Zawiera 4-5 krotnie więcej aminokwasów. Ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie  żelaza, pomocny jest w czasie zaparć lub wzdęć. Neutralizuje skutki przyjmowania antybiotyków. Ma wpływ na produkcję enzymów działających w układzie odpornościowym.
Zawiera 3,3% białka, 2.6% tłuszczu, 3,1% cukru, 0,8% kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. Zawiera dobrze przyswajalny wapń, minerały i witaminy z grupy B.
Kefir to orzeźwiający napój z mleka przefermentowanego po dodaniu bakterii mlekowych i drożdży. Zawiera 1% kwasu mlekowego, znaczne ilości CO2, śladowe ilości alkoholu. Hamuje rozwój nowotworów np. jelita grubego. Pobudza apetyt,  zawiera dużą ilość witamin z grupy B, wspomaga układ nerwowy. Ma wpływ na wydzielanie żółci i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltyki jelit. Kefir można polecać osobom z zaburzeniami pokarmowymi i rekonwalescentów.

Justyna