Kefir, jogurt, maślanka
– w naszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć tych mlecznych
produktów.

Zawiera 3,3% białka,
2.6% tłuszczu, 3,1% cukru, 0,8% kwasu mlekowego, śladowe ilości alkoholu. Zawiera dobrze przyswajalny
wapń, minerały i witaminy z grupy B.
Kefir to orzeźwiający napój
z mleka przefermentowanego po dodaniu bakterii mlekowych i drożdży. Zawiera 1%
kwasu mlekowego, znaczne ilości CO2, śladowe ilości alkoholu. Hamuje rozwój nowotworów np.
jelita grubego. Pobudza apetyt, zawiera
dużą ilość witamin z grupy B, wspomaga układ nerwowy. Ma wpływ na wydzielanie żółci
i soków trawiennych w przewodzie pokarmowym oraz perystaltyki jelit. Kefir
można polecać osobom z zaburzeniami pokarmowymi i rekonwalescentów.
Justyna