Zdaniem dietetyków to niedobór wody decyduje
o pojawieniu się nadwagi. Nasz organizm składa się z 70% z wody. Mózg zawiera
jeszcze więcej, bo około 75%. Chociaż nie odżywia ona organizmu tak, jak np.
nabiał czy warzywa, to pijąc jej za mało nie możemy zdrowo funkcjonować. Właściwości
wody:
·
rozpuszcza pokarm,
·
umożliwia wchłanianie składników odżywczych z jelit
i odżywianie komórek,
i odżywianie komórek,
·
usuwa szkodliwe produkty przemiany materii oraz obecne czasem w
żywności toksyny,
·
bierze udział w wielu przemianach biochemicznych zachodzących w
organizmie, bez niej nie byłyby one możliwe,
·
reguluje temperaturę ciała,
·
nawilża błony śluzowe i stawy.

Wszystkie
wody zwykliśmy nazywać mineralnymi. Tymczasem tylko niektóre z nich są takimi
rzeczywiście, o czym producent wyraźnie nas informuje na etykiecie. Pozostałe
to wody źródlane, zawierające znacznie mniej składników mineralnych. Jeśli
zatem odczuwamy ich niedobór warto kupować te mineralne. Dostarczają głównie
wapnia i magnezu, niekiedy też potasu. Jednak tych wysoko mineralizowanych raczej nie powinniśmy podawać małym dzieciom i osobom chorym na nerki.
Woda
mineralna ma takie szczególne właściwości dla naszego organizmu jak:
·
poprawia trawienie,
·
pobudza metabolizm,
·
redukuje cholesterol,
·
pomaga w pozbyciu się problemów jelitowych,
·
nawilża skórę, przez co poprawia jej wygląd i elastyczność,
·
zwalcza zmęczenie i dodaje energii,
·
pomaga we wzroście czerwonych krwinek,
·
redukuje bóle głowy,
·
poprawia wzrok.
Ela i Leszek