Składniki
•
1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
•
1 czerstwa kajzerka
•
1/2 szkl. wody
•
1 cebula
•
1 łyżka oleju
•
2 jajka
•
majeranek
•
4 jajka na twardo (do nadzienia)
•
3 łyżki masła
•
2 łyżki bułki tartej
•
przyprawy: sól, pieprz
Kajzerkę
namocz w ciepłej wodzie i dobrze odciśnij. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 4 jajka ugotuj
na twardo. Do mięsa mielonego wbij 2 całe surowe jajka, dodaj kajzerkę,
zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie
wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. 1/2 mięsa
włóż do formy. Ugotowane i wystudzone jajka obierz ze skorupki i poukładaj
jedno za drugim. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie łyżką
wyrównaj wierzch pieczeni i połóż na niej 2 łyżki masła. Piecz przez 45 min w
temp. 180°. Podawaj z ziemniakami i buraczkami.
MARIA N.