Pieczeń rzymska z jajkiem

Składniki
      1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
      1 czerstwa kajzerka
      1/2 szkl. wody
      1 cebula
      1 łyżka oleju
      2 jajka
      majeranek
      4 jajka na twardo (do nadzienia)
      3 łyżki masła
      2 łyżki bułki tartej
      przyprawy: sól, pieprz
Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie i dobrze odciśnij. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij na patelni na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. 4 jajka ugotuj na twardo. Do mięsa mielonego wbij 2 całe surowe jajka, dodaj kajzerkę, zeszkloną cebulę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. 1/2 mięsa włóż do formy. Ugotowane i wystudzone jajka obierz ze skorupki i poukładaj jedno za drugim. Przykryj jaja drugą częścią mięsa. Zwilżoną w wodzie łyżką wyrównaj wierzch pieczeni i połóż na niej 2 łyżki masła. Piecz przez 45 min w temp. 180°. Podawaj z ziemniakami i buraczkami.

MARIA N.