Dieta odkwaszająca


Z tekstu „Dieta odkwaszająca” dowiedziałem się, że jednym ze złych nawyków żywieniowych jest spożywanie zbyt dużej ilości jedzenia, które ma odczyn kwaśny. Tymczasem naturalny odczyn płynów w organizmie człowieka jest zasadowy. PH zdrowego człowieka wynosi około 7,4.  
Wobec tego 80% produktów, które spożywamy powinno mieć odczyn zasadowy, a tylko 20% kwaśny. Dzięki diecie odkwaszającej zachowamy prawidłowy poziom wapnia w kościach, co uchroni nas przed osteoporozą. Spożywając wysoko przetworzone mięsa, nabiał, tłuszcze zwierzęce, słodycze, jajka narażeni jesteśmy na zakwaszenie organizmu. Wówczas częściej mamy wahania nastroju typu depresyjnego.
Często mamy przekonanie, że cytryna będąc kwaśna zakwasza organizm. Okazuje się, że to nieprawda, ma odczyn zasadowy. Podobnie limonka.
Niewskazane w diecie zasadowej są: napoje z kofeiną (kawa, cola), tłuste mięsa, alkohol, śmieciowe jedzenie, napoje gazowane, tłuste sery, w tym również twarde (żółte). Powinniśmy przede wszystkim jeść warzywa, owoce, oliwę z oliwek, pić zieloną herbatę, mleko sojowe, naturalne soki owocowe, naturalny miód. Szczególnie aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i melony.

Leszek