
Wobec
tego 80% produktów, które spożywamy powinno mieć odczyn zasadowy, a tylko 20%
kwaśny. Dzięki diecie odkwaszającej zachowamy prawidłowy poziom wapnia w
kościach, co uchroni nas przed osteoporozą. Spożywając wysoko przetworzone mięsa,
nabiał, tłuszcze zwierzęce, słodycze, jajka narażeni jesteśmy na zakwaszenie
organizmu. Wówczas częściej mamy wahania nastroju typu depresyjnego.
Często
mamy przekonanie, że cytryna będąc kwaśna zakwasza organizm. Okazuje się, że to
nieprawda, ma odczyn zasadowy. Podobnie limonka.
Niewskazane
w diecie zasadowej są: napoje z kofeiną (kawa, cola), tłuste mięsa, alkohol,
śmieciowe jedzenie, napoje gazowane, tłuste sery, w tym również twarde (żółte).
Powinniśmy przede wszystkim jeść warzywa, owoce, oliwę z oliwek, pić zieloną
herbatę, mleko sojowe, naturalne soki owocowe, naturalny miód. Szczególnie
aktywne w zobojętnianiu kwasów są buraki, sałata, jabłka, seler, banany i
melony.
Leszek